Insomnia
Insomnia este o experiență familiară pentru mulți dintre noi, cel puţin ocazional. Dintre tulburările de somn, cea mai frecventă este insomnia. Statisticile arată că minim 30% din populaţie are probleme de somn iar acestea sunt mai frecvente la femei, copii şi la persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
Atunci când încercăm fără succes să adormim, devenim foarte stresaţi pentru că nu reuşim să avem un somn bun, ceea ce face ca adormirea să fie cu atât mai dificilă.
Dar ce înseamnă un somn bun?
Există ideea foarte răspândită că avem nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, însă tot mai multe studii arată că oamenii au nevoi diferite în ceea ce priveşte somnul. Unii sunt odihniţi după 4 ore de somn, în timp ce alţii au nevoie de 10 ore de somn pe noapte. De asemenea, cantitatea de somn diferă şi pe parcursul vieţii noastre. De exemplu, un nou născut are nevoie de 16-17 ore de somn. Pe măsură ce copiii cresc, au nevoie de tot mai puţine ore de somn. De exemplu, copiii care au în jur de 5 ani au nevoie de 11 ore de somn, în timp ce adolescenţii se mulţumesc cu 8-9 ore. După 30 de ani, s-ar putea să avem nevoie de sub 8 ore de somn iar pe măsură ce trece timpul, avem nevoie de tot mai puţin somn. Multe persoane de peste 70 de ani dorm sub 6 ore pe noapte.
Nevoile oamenilor în legătură cu somnul diferă de la persoană la persoană, în funcţie de vârstă, însă şi în funcţie de nivelul de activitate. De exemplu, dacă cineva nu mai munceşte, e mai puţin activ, în consecință are nevoie de mai puţine ore de somn decât atunci când muncea.
Fazele somnului
Atunci când dormim, există cel puţin 5 faze ale somnului identificate până acum. Astfel, există somnul REM (rapid eye movement ) şi somnul non-REM. Somnul REM se petrece de mai multe ori într-o noapte şi aceasta este faza în care de regulă visăm. Somnul non-REM are patru faze, fiecare dintre ele fiind mai profundă decât cealaltă, repetându-se şi ele de mai multe ori într-o noapte. Pe măsură ce îmbătrânim, somnul nostru devine tot mai superficial şi mai agitat iar patternul de somn se schimbă şi el (de exemplu, dormim şi ziua mai mult).
De ce apar problemele de somn?
Există mai multe motive pentru asta:
● diferite condiții medicale, precum alergii, probleme gastro-intestinale, probleme de ordin endocrin, artrită, astm, tulburări neurologice, durere cronică etc.
● cursul firesc al îmbătrânirii – aşa cum am menţionat mai devreme, somnul devine mai superficial şi mai scurt şi apare şi somnul din timpul zilei, care reduce nevoia de a dormi mai mult noaptea. Astfel, pot apărea îngrijorări şi frustrări legate de această situaţie, ceea ce afectează calitatea somnului;
● motive biologice, precum nevoia de a merge la toaletă în timpul nopţi, durerile, unele medicamente;
● problemele emoţionale precum anxietatea, depresia, stresul;
● mediul în care dormim – de exemplu, dacă e prea cald sau frig, dacă e prea mult zgomot etc.;
● afectarea rutinei somnului – de exemplu, dacă cineva lucrează în ture.
Care sunt problemele de somn?
Problemele de somn sunt diversificate, însă cele mai comune sunt:
— dificultatea de a adormi – cea mai comună problemă. Pentru unele persoane acest proces poate dura câteva ore dar apoi somnul poate fi odihnitor;
— discontinuitatea somnului – un pattern de somn întrerupt, cu treziri frecvente în mijlocul nopţii şi dificultăţi de a readormi;
— trezire prea devreme – mai repede decât se doreşte, însoţită de dificultatea de a readormi
— somn de proastă calitate – somn superficial, agitat, perturbat.
Astfel, problemele de somn sunt mai frecvente decât ne-am aştepta şi au cauze şi manifestări diferite, în funcţie de factorii menţionaţi mai devreme. În concluzie, dacă ne orientăm corect înspre cauza dificultăţilor de somn, putem avea un somn satisfăcător şi odihnitor.
Dacă însă nu reușești să gestionezi dificultățile de somn, o opțiune bună este să apelezi la ajutor de specialitate. Îndrăznește, viața ta merită să fie mai satisfăcătoare!
Pentru o programare, click aici.