Depresia


Depresia este un termen folosit pe scară largă, dar nu întotdeauna în accepțiunea sa corectă din punct de vedere psihiatric. Haide să vedem care sunt simptomele cele mai frecvente. Dacă mai multe dintre semnele de mai jos persistă pe o perioadă mai mare de timp și dacă acestea îți îngreunează viața de zi cu zi, este posibil să suferi de depresie:

● te simți trist(ă) mai tot timpul sau ca și cum ai fi gol pe dinăuntru
● plângi mai mult decât înainte sau nu mai poţi plânge deloc, chiar dacă te simţi trist(ă) sau simţi nevoia să plângi
● nu mai ai speranţă sau ai sentimentul de neajutorare
● îți trece prin minte să-ți faci rău sau ai încercat asta deja
● te simți vinovat(ă) sau inutil(ă) - uneori te gândești că meriţi să fii pedepsit(ă)
● nu te mai bucuri ca înainte de diferite activităţi, de viața ta
● ai dificultăți cu memoria sau concentrarea
● ți-ai pierdut interesul pentru activităţile plăcute
● apetitul tău sexual s-a diminuat sau a dispărut
● nu te mai preocupi atât de mult de aspectul fizic sau de şcoală, serviciu, casă
● fie nu mai ai poftă de mâncare și în ultima vreme ai scăzut în greutate, fie ți-a crescut apetitul și ai constatat o creștere în greutate
● ai somnul perturbat (ți-e greu să adormi, te trezești în mijlocul nopţii cu dificultate de a readormi, ai un somn agitat, te trezești mai devreme decât ţi-ai dori sau chiar dormi prea mult)
● ești în permanență obosit(ă), chiar şi imediat după ce te-ai trezit

Dacă ai recunoscut la tine mai multe dintre simptomele depresiei şi dacă acestea durează de minim două săptămâni și îți afectează viața personală, socială sau profesională, nu ezita să mergi la un specialist pentru a-ți confirma diagnosticul și începe o variantă de tratament. Există mai multe soluții pentru a trata această tulburare. Printre acestea recomand psihoterapia cognitiv-comportamentală, care s-a dovedit ştiinţific a fi extrem de eficientă în tratarea tulburării depresive, și nu numai. De asemenea, există și posibilitatea unei vizite la medicul psihiatru pentru a primi tratament medicamentos. În cazurile de depresie severă, se recomandă o combinaţie de medicație cu psihoterapie.
În concluzie, soluţii există! De ce să te chinui, dacă se poate şi altfel?

Dacă vrei să faci o programare, click aici.Colaboratori